Powered By Blogger

6/04/23

Слънчева врата край Розовец

Слънчева врата край Розовец е един от многото загадъчни мегалити в Средна Гора. Всъщност Сърнена Средна Гора е един типичен мегалитен район. За съжаление, това огромно археологическо и културно богатство, с което е благословена земята ни е слабо известно. Държавата не се интересува, а въпреки растящия интерес през последните години, хората, които познават тези загадъчни скални конструкции, са все още твърде малко. Броят мегалити открити към момента, както и тяхната гъстота и концентрация показват недвусмислено, че България е от водещите страни в света по отношение на този вид културно наследство. Е, у нас мегалитите повече се „изследват“ от иманяри, които директно ги взривяват в търсене на съкровища, отколкото археолози да работят по тях. Все си мисля, че ако повече си знаехме историята, а не всичко беше чалга и дюнери, щяхме да сме силно, гордо и мислещо общество, а не свидетели на пълната апатия и обезличаване, които царуват днес у българина. Древната история на народа и земята ни е нещо, с което може да се гордеем.

В началото на лятото на 2022 паля мотора и отново към Розовец. Районът на Розовец е обитаван от хора още от енеолита. Нещо, което между другото важи за по-голямата част от българските села. Те почти винаги са на хиляди години и в близост или в непосредствена близост, винаги има я неолитно селище, я тракийско светилище, крепост или ранно християнска църква или манастир. Такъв е и случаят тук. Да спомена, че в района на Розовец са открити множество археологически артефакти с тракийски произход. Районът е обитаван от „траките“ от най-дълбока древност. Аз приемам, че траките са местен народ, винаги тук са си живяли. И ги наричам древни българи.

Дали обаче траките са и строителите на загадъчните мегалити? Дали мегалитите не са продукт на още по-старото местно население, пелазгите например? Та в останалия свят, аналогични на нашите мегалити са датирани преди 3 хил., 5 хил., 10 хил. години? Защо нашите да не са по-стари от сегашната им датировка? Мегалитите са глобален феномен, има ги на всеки континент, но в точно определени области, продукт са все на древни местни цивилизации и е логично тази култура у нас да се разглежда като част от глобалната скална култура. Проблемът идва от датировката на мегалитите в България. Датират се по косвени белези, като намерени в тях или около тях артефакти, които обаче не дават отговор за възрастта на самия градеж, а само за последните му ползватели. Така, науката в България отхвърля възможността мегалитите у нас да са по-стари от около 1500 години пр.н.е. и ги поставя като част от тракийската култура в нейната времева граница с начало Троянската война, някъде 13-ти век пр.н.е. и 5/6ти век сл.н.е. В чужбина обаче ползват други физични методи за датиране на мегалити, далеч по прецизни и резултати удивляват със своята древност.  

Мегалитите може да са и по-стари от епохата на тракийската култура. За по точното им датиране трябва да се въведе един метод на оптически стимулирана луминесценция, за който говори проф.Любомир Цонев. За това ще стане дума след малко.

Пристигам. Аз лично избрах не маркираната пътека, която започва от Розовец, а подход от юг, като малко след Розовец, по шосето за Турия има отбивка в ляво, където започва черен път и води до малък язовир. Там оставям кончето и поемам пеш. На снимката долу се вижда височината, която ще атакувам, а самата Слънчева врата се намира в така наречената местност Баръмова турла, в подножието на връх Гърков камък.

След кратък преход в пущинака и заобикаляне на непроходима растителност, излизам на черен път, който почва от Розовец и отива към Слънчевата Врата. Става за джип. Нагоре ще мина и с мотора, но надолу ще се изискват офроуд способности, които нямам, а и не желая да се прибирам почупен, я аз, я моторът.


Гледките около мен започват да стават все по-хубави и да се открива цялата прелест на Тракийската низина. По хубаво от България няма. Нищо, че внасяме домати, круши и ябълки или по пътищата няма асфалт. Аз пак си я обичам.


 

Западно от мен, по склона на отсрещното възвишение, съзирам интересни изправени скали, които наподобяват Правите камъни, но в него ден съм без бинокъл и само щраквам кадър.


Малко по-нагоре стигам до отбивка в дясно, която води до лобното място на Добри Войвода. Веднага се сещам за лобното място на Велко Кръстев или Велков гроб, който се намира по пътеката за мегалит Плочата край Златосел. Знаем, че лобното място на Хаджи Димитър пък е на връх Кадрафил до Свежен, та се чудя има ли връзка, че тези национални герои в сетния им час са се намирали на места, които народът е почитал като светилища и са препълнени с древна история. Де такива българи днес?


За няколко минути стигам до края на пътеката.



От там има пряка визуална връзка с язовирчето, край което оставих мотора.


Гледката от това място да опиша, думата ще е „пищна“.



Връщане към черния път и нагоре. По пътя в дясно забелязвам изключително интересен скален къс, според мен изкуствено обработен с размерите горе долу на Кутела – известен мегалит, също в землището на Розовец. Дали е възможно за направата на Кутела да са използвали такъв скален къс? Този е с идеално загладена повърхност, която няма как да се получи от естествени процеси.


 

Не след дълго излизам на било, където си има табела за Слънчева врата.


След малко стигам целта, а гледката, която се разкрива пред мен е прелестна. Който и да е създал този мегалит, определено е избрал мястото нарочно. Гледка към Тракийската низина на десетки километри. Мога да седя само тук с часове в съзерцание. За туй рядко хода по църкви и попщина, щот ходя по гората и гледам.



Вижда се и язовирът на Розовец, по черния път за Свежен.


 Ето я и самата Слънчева врата.


Слънчевият диск зад вратата посока изток, който се предполага, че се огрявя от Слънцето при залез. Имам чувството, че е умален модел на Караджов камък. Всъщност знам за още няколко подобни такива мегалитни конструкции в България. Поставянето на камък между две скали е от срещаните практики на древната скална култура у нас. Какво означава, как е направено и за какво точно служи са към момента чисти предположения. Та имайте едно на ум, като четете „научните“ обяснения на археолозите ни, що са то мегалитите в България и за какво са използвани.


 



Има ориентация изток-запад. Явно нарочната ориентация ме навежда на мисълта, че обектът е имал астрономическа функция. Ако е така, то който го е създал е познавал посоките и понятието време.


 




От източната страна.





Подобни слънчеви дискове има и на други места в България, например Мочуковите камъни, край село Мелница https://pochivka.bg/mochukovi-kamani-s-melnitsa-svetilishte-e2560,

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8_%28%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%29#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Moch_SAB1.JPG

или слънчев диск от светилището Палеокастро - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE_(%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4)#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Paleokastro_shrine2_BG.jpg

 Вратата от изток.




Предполагам, че със специален софтуер днес, може да се проследи движението на Слънцето и кога точно и в каква позиция огрявя при залез слънчевия диск. Поне аз, не откривам към този момент да са правени такива изследвания. Но, така или иначе, някой предварително трябва да е изчислил, от къде точно минава слънчевия лъч при залез, за да стигне до изсечения слънчев диск в скалата, преминавайки през Слънчевата врата, а това само по себе си е сложно изчисление. Това показва, че древните хора, които са го създали са имали наистина забележителни астрономически и математически познания. Ако приемем, както казват археолозите, че това е дело на траките, то трябва да заключим, че траките явно са били изключителни астрономи и математици, а не са някакви примитивни варвари, както често безмилостно биват описвани.

Отново от запад.




Моя милост в черно-бяло, като истински фен на Локо Пловдив, влюбен в древната история на земите ни. Няма да крия, че много от приятелите ми не разбират за какво ми е в най-големия студ или жега да обикалям често по трудно достъпни места, за да гледам и снимам скали! Може би тъй като ми е ужасно интересно!


Датировката на тези обекти е една от любимите ми теми. На сайта От Извора, може да прочетете една прелюбопитна статия на един от създателите на проекта „Балкански мегалити“, проф. Любомир Цонев, особено 3-та част, в която става дума за самата датировка, ето тук: https://www.otizvora.com/2009/11/601/megalitite-v-balgariya-prez-pogleda-na/ . С няколко думи в България не се практикува методът на датиране, наречен Оптически стимулирана луминесценция, който би ни дал най-точна представа, кога точно скалата е обработена. В случая, кога е изсечен скалния диск например или прохода между двете скали. Датировката у нас се прави косвено по намерени други артефакти в близост, като керамика, монети, кости, други предмети от бита. Това, обаче не показва, кога е изсечена скалата, а само кои са последните и ползватели. Въпреки това, учените у нас приемат, че мегалитите се продукт на тракийската цивилизация. Ето защо, ако ще се прави връзка с тракийската култура, трябва изрично да се споменава, че става дума за траките в Югоизточна България. Защо този метод на луминесценция не се практикува в милата ни родина, макар и да е пълна с мегалити, сиреч точно тук трябва да го има, е въпрос с повишена трудност към управниците на държавата ни. Но то и достатъчно детски градини няма, аз съм седнал да рева за мегалитите и датировката им.

Накрая нещо, в което може и много да греша пък тогава срам само за мен, но ето как изглеждат трите мегалита Братята (Правите камъни), Кораба и Слънчева врата на гугъл мапс, все в землището на Розовец.


И какво се случва, ако прекарам права линия през тях.


Учудващо права линия през Слънчева врата към Братята, минава точно през Кораба. Естествено това е ненаучна работа с гугъл мапс и няма нищо общо с прецизни изчисления. Все пак е странно как имаме три мегалита, които се намират или поне приблизително са на една и съща права, а ако я продължим на запад, тя минава точно през Свеженския манастир.

Възможно е да става дума за цели 4 обекта, които са разположени на една и съща права, което вече няма как да е случайно. Не съм проверявал дали около манастира на Свежен има други мегалити.

Когато става дума за мегалитната култура в България, то от учените винаги се прави връзка с траките и едва ли не се счита безрезервно, че тези мегалити са тяхно дело. Ще цитирам професор Валерия Фол https://trafficnews.bg/turizam/slanchevata-vrata-nad-rozovetschudesenmarshrut-slanchev-den-198137/ : „Мегалитната врата със слънчев диск край с. Розовец е скално бижу, което свързано с другите мегалитни паметници в района представя космогоничните и теогонични вярвания на траките, но и задълбочените им астрономически знания и технологии за обработка на скала. Двата обелиска в района -„Правите камъни“, които също са свързани с култа към Слънцебога, изумяват с постигнатия баланс, издържал на превратностите и земетресенията във времето, твърди професорът.“

Може и така да е, с археолози не споря. Но самата датировка на менхири, долмени, кромлехи, скални ниши и гробници у нас, често е косвена и тя не ни дава пряка информация за създаването на самия строеж и конструкция или как е направен. Ето защо аз допускам, че тези мегалити може да са много по-стари от епохата на траките. Може би още от пелазгите или пък още по-старо местно население. Аргументи ми са спорната датировка и че мегалитите на Балканите са само на територията на България, Турция и Гърция, а ареала, който траките са обитавали е много по-голям и обширен. Даже, ареала на пелазгите е значително по близък до районите с мегалити. Отделно мегалитите, както споменахме са глобален феномен, а не тракийска приумица. Защо древните хора, от всички континенти са имали такъв интерес към скалата и са я обработвали е все още загадка за съвременната наука.

Няма как да причислим мегалитната култура и създаването и към тракийската, без да се уточни коректно, че мегалитната култура е характерна в най-добрия случай само за една част от траките, в конкретни райони, като този в Югоизточна България. Може да се твърди, че тази мегалитна култура е дело на местни траки, но не и на всички траки, което е редно да бъде изрично споменато. За илюстрация ще споделя разпространението на мегалитите в Европа, което може да намерите на ето този сайт: (моите специални благодарности към отговорните за създаването му и популяризирането на мегалитната българска култура, в частност проф. Цонев за който споменах по-горе) https://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/WhatAreTheMegaliths.html


Та видно е, че не навсякъде където е имало траки, има мегалити, да не казвам, че в по-голямата част от тракийския ареал, мегалити няма. Остава въпросът, кой, защо и кога, и как е създал тези невероятни скални конструкции? Траки или пък пелазгите преди тях? Или пък са още по-стари. Необходима е правилна датировка, която ще разкрие част от отговорите за създателите им и възрастта им. До тогава се моля, иманярите да имат милост и да намалят взривовете. Според мен е проблем това, че когато мегалитите се обявяват за част от тракийската култура и се имат предвид различни култови и религиозни практики у траките, то за голяма част от иманярите, това означава заровени съкровища наоколо. И тръгват. Ето защо съм резервиран към изказванията на някой археолози, които причисляват мегалитната култура у нас, като създадена от траки!

На прибиране, докато карам мотора си мисля за думите на проф. Иво Кременски, че всеки пети български мъж, носи гени на около 8000 години, същите като създателите на културата Варна, а най общо мегалитите се датират между 5000 и 10000 години в световен мащаб и се чудя, възможно ли е древните българи живели по същата тая земя, да са имали чудни технологии, с които са успявали да вдигнат тонова скална маса, да ги пренасят на големи разстояния и да ги нареждат в невероятни скални конструкции, без кран или друга подемна механична сила.



Пловдив 2023

Драгомир Желев

 
















1 коментар:

  1. У нас няма добро, адекватно проучване на мегалитите и това се явява огромен проблем. Така наречените девташлари край Плиска са датирани като създадени през ранното Средновековие, а това е безумие. За жалост безумието е плод на мисълта на известни учени като Рашев, Георгиев, Бешевлиев, Фехер...

    Другият проблем е унищожаването на мегалитите у нас. Огромен брой е изчезнал, а плашещото е, че заличаването е в различни периоди: 1878 - 1944, 1944-1989, 1989 - до днес...

    По този начин се създава невярна, изкривена картина на произхода и древността на мегалитите у нас.

    ОтговорИзтриване