Powered By Blogger

2/01/23

Мистерията на протодолмен Плочата

 

Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.

Иван Вазов „Аз съм българче“

Да обичаш България без да я познаваш и съзнаваш какви културни богатства притежава ми се струва невъзможно.....

В него ден, както щях да бягам с мотора към Средна Гора, така кумът звънна и каза, че е свободен и да го водя и него. Така и стана, ама с колата. Посока долмен Плочата, който отдавна се бях заканил да посетя. Дали е долмен или протодолмен и какво изобщо са долмените ще стане след малко въпрос. Маршрутът е Пловдив, Раковски, Отец Кирилово, Дрангово, Златосел. Та, сега ще  да си поговорим малко за културното ни наследство в лицето на мегалитите, щото те биват силно неглижирани. В други страни, където мегалитната култура дори е слабо застъпена, хората правят милиони, тъй като са се погрижили за правилното съхранение, опазване и социализиране на подобно културно наследство. Тъй като квалификацията на мегалитите е нещо доста сложно дори и за учените нека само споменем, че това е изключително ценно културно наследство, водещо началото си още от новокаменната епоха. А тука по земята ни има много такова. Все още де. Тъжно е, че от година на година голяма част се затрива успешно я от иманяри, я от безхаберието на държавата. Мегалитите обаче са едно от най-големите доказателства, че земята ни е обитавана от древни цивилизации от зората на човечеството. История, с която може само да се гордеем. За съжаление, ние като българи, не знаем почти нищичко за нея.   

Поводът да пиша е ето тази табела на снимката долу, която се намира на пътеката за въпросния долмен. Трябва да уточня, че това е една от малкото облагородени пътеки до археология в България, на която има табела. До повечето долмени в България, или изобщо археология, няма нито табела, нито пътека. Знаят се само от местни или интересуващи се специално хора, а държавата нехае за цялото това наследство идващо от прастари времена. Нехае е меко казано. Много меко. По мое мнение, за съжаление, голяма част от културното ни археологическо наследство оставено на произвола на времето и иманярите просто безвъзвратно се затрива.

Та, табелата:


Та какво пише на тая табела, че ме провокира да напиша този пътепис. Първо пише „Долмен Плочата“. Дали е долмен или протодолмен ще дам обосновка. После пише „Портата към небесата“. Дали е „порта към небесата“ също ще дам моя обосновка. Пише, че „“Долмените са първите, монументални аристократически гробници...“ и „Входовете на долмените, издигнати от траките“ и „Тракийските долмени са с едно, две или три помещения,......“- както и че долменът е ориентиран на изток и че там бил положен владетелят на прилежащата територия. Сиреч, долмените са едва ли не тракийско производство и са гробници за владетели. Така пише на тази табела. Това са го писали сериозни хора, археолози, но все пак бих искал, за незапознатите да направим някой уточнения, по въпроса какво пишат по табелите археолозите! Как и какво са мегалитите, защо представляват национално богатство и какво ни свързва с тях?

Та що не съм много съгласен с тая табела. Това е протодолмен. Никакъв костен материал или артефакти от погребения не са намерени, та не знам що е нужно да се обявява за гробница. Не е природно дело, тъй като плочата е поставена от горе върху естествени скални стени, като южният край се опира на сантиметри площ, а северният е стъпил стабилно. Ориентиран е наистина изток запад, което също доказва изкуствения произход, но самата камера гледа в склона отсреща, а не в небето. Как е вдигната плочата нямам идея! В района има още доста мегалитни конструкции. Този мегалит според мен е от много преди епохата на траките, но в България не се прави адекватно датиране или просто няма воля за това с метода на фотолуминесцентното датиране. Когато го видях за първи път инстинктивно се сетих за масата под която се минава на Разпети петък за здраве....Мястото и гледката са невероятни. След Фол, която твърди, че е гробница се напълни с иманяри с метал детектори....реално не е намерено нищо, което да говори, че е ползван като погребална камера, но пък кой съм аз да споря с археолозите. Също, според мен, самите мегалити са създадени от местни цивилизации по-стари от времето, в което вече може да се говори за траки. Най-вероятно траките са приемник и наследник на тази местна култура. Отделно, мегалитите са локирани в специфични райони, докато тракийския ареал е много по-голям. В Румъния или Сърбия, където също в древността са обитавали тракийски племена, мегалити няма. Да се твърди, че мегалитите открити в България са продукт на тракийската култура не е съвсем точно. Факт е обаче, че районите с мегалити в България в древността са обитавани от траки.

А що са ценни мегалитите ли? Защото недвусмислено доказват, че земите ни са обитавани от развити цивилизации от най-дълбока древност. Най-старото обработено злато в света е открито във Варненския некропол. Доказателство, че най-старата цивилизация в световен мащаб, към момента е тази от културата Варна, сиреч от земите на днешна България. Най-старите и най-многобройни неолитни селища са от нашите земи. Най-старата писменост и колело. Та хората създали тези мегалити са част явно от тая високо развита култура по земите ни, от дека е тръгнала и историята на Европа. А сега, Шенген друг път. А какво ни свързва нас ли, като хора? Ами ние сме наследници на най-старото балканско население. Не случайно генетикът професор Иво Кременски твърди, че всеки 5-ти български мъж, носи същите гени, както на хората създали най-старото обработено злато в света от културата Варна на близо 8000 години https://m.offnews.bg/news/Analizi_289/Prof-Ivo-Kremenski-20-ot-balgarskite-mazhe-s-geni-ot-drevnostta_58226.html. Към момента науката не познава по-стара цивилизация от тази открита в България. Отдавна е ясно, че произходът ни не е азиатски, а местен такъв. Сега редно е туй да се учи и в учебниците на учениците и студентите. Цивилизацията в световен мащаб, поне според това намерено към момента, е тръгнала от нашите земи. Е нямаме читави магистрали, сиренето и кашкавала са пълни с вода, купуваме си картофи произведени във Франция, но малко са страните които биха ни съперничели по история. Но с история и археология сити нема да станем.

И още нещо. Мегалити има по целия свят. Тоест те са световен феномен. Сиреч, от най-дълбока древност, човек създава тази скална култура във всички части на света. В същото време, разпространението на мегалити има и локален характер. Примерно има в Западна Европа, но от Германия до тук няма, както няма и от тук до Кавказ. Няма в Сърбия, няма в Румъния. Сиреч, не всяка страна има такова културно наследство. От целите Балкани обаче най-много мегалити има в България. Има малко в Турция и Гърция и това е. Та, това си е дар от древните времена, да имаме подобни обекти по българските земи. Никой не знае как древните са избирали местата и районите, в които да правят своите скални градежи. Дали определящо е било пейзажът, земята, вида скала? Знаем обаче със сигурност, че концентрацията на мегалити в България е доста голяма и това ни нарежда като водеща страна в това отношение. Изключително полезна и любопитна информация се съдържа в труда на Любомир Цонев – Мегалитите в България, който може да достъпите ето тук: https://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/Books/Megaliths_in_Bulgaria.pdf.

По пътеката е интересно, дървета със зооморфни форми, според мен меча глава:


 Пътеката минава през Велков Гроб – четник от четата на Хаджи Димитър. Герой, загинал за свободата на България. Сега такива българи няма. Ако продължаваме с тоя разпад в обществото ни, завладяно от пълна апатия, няма и да има. За съжаление, както е казал Петко Славейков, „не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не щат да вършат“. И думите на Славейков днес, май повече от всякога са ужасно актуални. И как да е инак, като сме си забравили корените. Всъщност сме забравили, че българинът не е тъп и мързелив, както ни се набива в главите напоследък, а трудолюбив, благороден и любопитен човек, добър и скромен и че родът му е много стар. Стар балкански народ.



Не след дълъг преход, стигаме и до целта за днес – Плочата. Тука да споменем за долмените. Долмените са мегалити. Ето много добро описание какво представляват мегалитите, създадено от хора, родолюбци https://www.balkanmegaliths.bgjourney.com/WhatAreTheMegaliths.html. Благодаря за труда на хората създали този сайт. Най-общо долмените са конструкции, при които грамадни плочи като тази по долу на снимката са издигнати над земята и закрепени хоризонтално. Възможно е да стъпват върху други плочи, предварително изгладени и обработени и поставени от човешка ръка или пък да стъпват върху естествени скални стени, както в случая. От гледна точка на развитието на долмените и градежа им се счита, че най-старите техни образци са именно от типа, където плочата е издигната и поставена хоризонтално върху естествени издигащи се скали. На такива конструкции им се казва протолмен. Ще цитирам д-р Любомир Цонев, един от създателите на проекта „Балкански мегалити“ от труда му „Мегалитите в България“ - Издателство Фараго София, 2010, стр.101 – „Вероятно най-простите и най-стари са долмените, при които едната или двете стени са естествено стърчащи скали. Такива конструкции се наричат протодолмени (Банков, 1989). Като примери могат да се посочат един грамаден обект до светилището в м. Беглик-таш (Странджа) и още един в м. Евджика при с. Хлябово (Сакар). Човешката намеса се изразява евентуално в издигането на втора стена и съвсем определено в поставянето на покривната плоча.“  Та, ето едно противоречие, Плочата е обявена за долмен от археолозите, въпреки, че носи белезите на протодолмен, сиреч, конструкция по-стара в датирането си от класическите долмени. Има начин за прецизна датировка на тези мегалити, но в България, както винаги изоставаме. Светът отдавна е открил фотолуминисцентната датировка и като страната с най-голяма концентрация на мегалити на Балканите, ще да е редно да я ползват и родните учени. Язък, те ползват не пряка датировка по намерените наоколо артефакти, които не свидетелстват за времето на даване на мегалита, а само за времето на последното му ползване. Нека пак цитирам д-р Любомир Цонев – стр.161 „Мегалитите в България“: „Научно-изследователски групи по ФЛ датиране вече съществуват от десетилетия в Солун, Ксанти, Родос, Истанбул. В България дори не е почвала работа по този метод. Само от смелите и интелигентни решения на ръководните фактори в науката и държавата ни зависи дали изпуснатото ще се навакса или не.“


 Пред нас се разкрива невероятна гледка към Тракийската низина. Колкото и да гледаш, очите остават жадни за още. По красиво от България няма. По красиво от Рая, майна! Само Локо!





Мястото е невероятно красиво, а гледката струва поне десетина милиона долара. Наоколо във всички страни се забелязват интересни скални комплекси по отсрещните хълмове. Важно е да споменем, че Плочата е само един от мегалитите в района. Сиреч, в района има голяма концентрация на мегалитни структури.


 Ето я Плочата. От южната страна изглежда все едно плочата е стъпила здраво върху носещата скална стена от долу, но реално допирната точка е само една от порядъка на няколко квадратни сантиметра. На снимки вътре от самата камера, ще ви покажа въпросната контактна площ на южната страна.



Поглед от северната страна


Кумът тества камерата от вътре в качеството на експерт.


Поглед от към изток. Чудя се дали ако Плочата е долмен изобщо, то от тази страна е имало друга поставена плоча. При обход на скалите наоколо не можах да открия нищо подобно. Доколкото знам и други, които са търсили не са открили. Споменавам го, защото при класическите долмени имаме три стени, върху които е поставена плоча, като може да има или няма четвърта стена с функция на вход.


Гледано от към изток, под този ъгъл на снимане, при входа се образува обърната надолу трапецовидна форма между плочата от горе и естествените скали от ляво и дясно, върху които плочата е стъпила. Дори и от тук не ми прилича на Порта към небесата.


Плочата от горе е стъпила само в няколко допирни точки върху скалите отдолу. Предполагам, при разлика само от няколко сантиметра, самата Плоча би се свлекла надолу и паднала, казвам го не като експерт, а любител. Но, имайте предвид, че масата на самата плоча отгоре е може би над 20 тона, а 20 тона не се вдигат лесно, дори и на малка височина. Това предполага, че след като е била издигната до там, древните са знаели предварително в кои точки точно да я опрат в скалите стени отдолу, за да седи стабилно и да е в равновесие. С какво и как са успели да вдигнат тогава тази поне 20 тона скална маса на силно пресечен терен?


 

Северната скала стена на долмена е изкуствено заглаждана отвътре.

Да погледнем през долмена посока изток. Реално се вижда скалният масив на отсрещния склон, а не част от небосклона в случай, че долменът има астрономически функции, както се и предполага. Отделно самият връх на плочата е по скоро ориентиран в посока югоизток. „Портата към небесата“, както прочетохме на табелата. Ще ме прощават, но дори и да приемем, че има функции на порта, то тая порта, хич не сочи към небесата. Но с „Портата към небесата“, явно археолозите са имали нещо в предвид, което аз не разбирам.


Камъкът на пода, също изглежда да е бил изкуствено обработван.


Ето върху какво е стъпила плочата от към юг. Контактната площ между южната естествена скална стена от долу и плочата от горе е само в порядъка на няколко квадратни сантиметра. Твърде е възможно само няколко сантиметра разлика да предизвикват плъзгане на Плочата надолу по склона. И въпреки всичко, древните са успели да я задържат перфектно за хилядолетия.



 Предният край на Плочата, няма допирна точка със скалната стена отдолу. При голяма тежест поставена точно в този край отгоре би се опрял на скалата отдолу и възможно да предизвика плъзгане на цялата 20 тона плоча надолу по склона. Но именно тази част ме кара да си мисля, че това не е погребално помещение, както са го обявили археолозите. Какво ще да е това погребално помещение при което има голяма част незатворено пространство. Нали смисъла на погребална камера е точно да е място затворено от всякъде. Та не съм много съгласен, че всички долмени са гробници, особено пък този. Безспорно е и това, че при някой от тях има открит костен материал, както и прилежащи наоколо некрополи. Това не означава автоматично, че тяхната първоначална функция е била на гробници. Трябва да се допусне, че е възможно да са послужили за гробници доста по-късно от създаването си, а първоначалната им функция да е била съвсем друга. Нека отново цитирам д-р Любомир Цонев – стр.116 -“Мегалитите в България“: „Според мен поне в някакъв начален стадий от развитието на мегалитната култура долмените не са били замислени и строени като гробници. От друга страна, макар и не много често, но съществуват долмени с лицеви отвори, където има доказано еднократно и многократно погребване (вж. напр. Агре, 2005в). Те са заварени от археолозите отхлупени, а в останалите си части неразрушени“ и също на стр.129 „Имам впечатлението, че в нашата литература (и не само там) долмените се смятат за гробници без никакви уговорки. Основание за тази хипотеза дава фактът, че в НЯКОИ долмени са намерени погребения. Подробни данни за състоянието и находките в долмените – ако изобщо ги има публикувани – се намират изключително трудно. Имам обаче някои наблюдения, според които едва ли ВСИЧКИТЕ долмени през ВСИЧКИТЕ епохи са били замислени като гробнични съоръжения. И наблюденията ми не са свързани с погребални артефакти, открити в някои долмени, а с архитектурата и разполагането на самите паметници, които са видими за всеки посетител.

Ето тоя зеещ отвор. Та не ми се връзва нещо този долмен да е с функцията на погребална камера. Още повече, че поне аз не намерих информация тук или в непосредствена близост да е открит какъвто и да било костен материал, който да подсказва, че тук са извършвани погребения. Безспорно районът е обитаван от траки от най-дълбока древност, но няма преки доказателства, че именно траки са изградили този протодолмен, нито има преки доказателства, че протодолмен Плочата е използван като погребална камера на владетел. Но, когато археолозите пишат, че тук е погребан тракийски владетел в „семейна гробница“, то за някой иманяри това означава да прекопаят и да минат с метал детекторите си всичко в околовръст.


 
Ето и как плочата е стъпила от към север, доста по масивно и според мен, по-голямата част от масата на самата плоча се носи от северната скална стена. Изглежда проста конструкция, но досега не съм прочел от археолог изследовател, който задоволително да обясни как е вдигната плочата и поставена отгоре, така че да седи в покой. Възможно е да е ползвана лостова система, тъй като със сигурност не са имали от днешните кранове. От една страна е въпросът, как е била поставена Плочата върху матерните стени, които служат за основи, от друга страна седи въпросът, за какво точно е използвана тази конструкция. Хипотези има, но нито една достатъчно задоволителна.



Плочата отдолу. Считам, че отдолу Плочата е изкуствено обработвана.


 

Снимано от този ъгъл сякаш двете скални стени при входа от към север и при изхода от към юг са успоредни. И на око изглежда да е така, но за прецизно измерване са необходими прецизни сложни уреди, които са и доста скъпи.


Гледката е невероятна, определено мястото е специално избрано. Гледката към тракийската низина е поне на 30 километра. Това място е доказателство, че имаме най-простите управници, но най-красивата природа в Европа и едно от най-големите културни наследства в световен мащаб. За жалост самите ние, българите, не си знаем историята на земята. Па българинът и земята са неразделни.


 На това клипче от дрон DolmenPlochata” (“the plate”), Bulgaria - Долмен "Плочата" с.Златосел - YouTube, който обикаля около Плочата (благодаря на родолюбивите хора, които са го създали), може да се види как тя буквално „виси“ на склона и според мен, наистина само при разлика от няколко сантиметра Плочата ще загуби баланса си и ще се свлече надолу. Строителите на протодолмена явно са знаели как точно да застане Плочата, за да седи устойчиво, като се има предвид, че от южната страна допирната точка е само една от порядъка на няколко квадратни сантиметра.

Та туй то. Имайте едно на ум, когато пред вас застане някоя табела, която важно заявява някакви неща и не вярвайте на всичко. И накрая да си учим историята, щото имаме много с какво да се гордеем, повече от тия с Шенгена. Щото, когато ние сме имали държава, на която източната Римска империя е плащала данък, модерните европейски нации не са съществували......

 

Да живее България!

Драгомир Желев 

 

 




Няма коментари:

Публикуване на коментар